ÇOCUKLARDA SOSYAL MEDYA KULLANIMI NASIL AZALTILIR ?
Telefonlar,tabletler, bilgisayarlar ve diğer bütün teknolojik aletleri hayatımızın her alanında çokça kullandığımız bir çağdayız. Tabiri caizse 7’den 70’e her birey teknolojik aletlerle haşır neşir durumda. Teknolojinin hayatımıza sayısız faydası bulunmaktadır ancak bu faydaların yanında zararları da mevcuttur. Bu zararların çoğu çocuklar ve ergenler üzerinde etkili olduğu bir gerçektir. Uzmanların araştırmaları teknolojik aletlerin kullanımının 3 yaşa kadar düştüğünü göstermektedir. Bu ciddi bir sorundur. Çocuğun her açıdan gelişimi için kritik dönemlerini herhangi teknolojik bir aletle içli dışlı olarak çok fazla uyarana maruz kaldığını gösteriyor. İleri ki dönemlerde dil gelişimi gibi pek çok alanda sorunla karşılaşma ihtimalini yükseltiyor. Peki ne yapabiliriz? Buradaki en büyük iş ailelere düşüyor…
– Teknolojinin zararlarından; sosyal medya ve internet kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için ebeveynler olarak neler yapmak gerekiyor?
– Sosyal medyanın yararlarının ve zararlarının neler olduğuna, çocuklar üzerindeki etkilerine gelin hep beraber bakalım.
Sosyal medyanın zararları nelerdir ?
Sosyal medyayı hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün değildir. Mümkün olmadığı gibi doğru da değildir. Teknoloji ve bilim çağında olduğumuzdan haberleşmeden tutun alışverişe kadar her işimizi teknolojik aletler ve internet aracılığıyla hal etmeye başladık. Hal böyle olunca çocuklarımızı bundan uzak tutmak mümkün değil. Ev ortamında buna engel olsak dahi dış dünyada teknolojinin etkilerine maruz kalacaklardır. Bu nedenle teknoloji, sosyal medya ve interneti olabildiğince yararlı amaçlar doğrultusunda kullanmak gerekiyor. Sosyal medyanın zararları nelerdir diye baktığımızda ise;
– Çocuklar çevreleriyle iletişim kurmak yerine sosyal medya ortamında sanal arkadaşlıklar kurmaktadırlar. Bunun etkileri ise çocuklarda ve gençlerde iletişim sorunlarına sebep olmaktadır.
– Sosyal medya ortamına yüklenen kişisel veriler kötü niyetli insanlar tarafından ele geçirilip farklı amaçlarla kullanılabilir.
– Çocukların akademik başarısı üzerinde olumlu etkisi olduğu kadar olumsuz etkileri de vardır.Çocukların çoğu ders çalışmak, ödev yapmak yerine sosyal medya sitelerinde gezinmeyi tercih ediyorlar bu da akademik başarılarını düşürmektedir.
– Sosyal medya kullanımı fiziksel olarak da insanları olumsuz etkilemektedir. Uzun süre hareketsiz kalan çocuklarda obezite, kas ve iskelet sisteminden kaynaklanan sorunlar gibi pek çok rahatsızlığa sebep olmaktadır.
– Çocuklar daha çok mesajlaşma eylemine yöneldikleri için yazan ancak konuşamayan bir nesil ortaya çıkmaktadır. Yani klavye delikanlıları dediğimiz kişilerin sayısı giderek artıyor. Dil gelişimi üzerinde çok büyük etkiye sahiptir.
– Sanal arkadaşlıklar kurulduğu için çocuklar etrafındakilerle iletişim kurmaktan kaçınıp yalnızlığı tercih etmektedirler. Bu da çocukların aile ve toplumla olan bağlarını zedelemektedir.
– Sürekli paylaşımda bulundukları veya yapılan paylaşımları takip ettikleri için beğenilmek, onaylanmak, farklı görünmek gibi istek ve ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır. Misal az beğenisi olan fotoğrafların veya paylaşımların silinmesi beğenilme ihtiyacının hangi safhada olduğunu göstermektedir. Sırf beğeni ya da takipçi sayısının artması için tanımadıkları hesap veya kişileri takip etme ve takip isteklerini kabul etmeleri de bunun sonucudur.
– Çocukların veya gençlerin popüler olma istekleri artmaktadır. Bunun sonucu olarak da yalan söyleme, kendi kimlikleriyle uyuşmayan davranışlarda bulunmaları maalesef kaçınılmazdır.
– Çocuklarda mahremiyet duygusunun yoksunluğuna sebep olmaktadır. Çocuklar ve gençler fiziki hatlarının ön planda olan paylaşımlarda bulunmaktadırlar. Ne yazık ki sosyal medya cinsel içerikli mesajların ve reklamların yoğun olduğu bir ortamdır. Bunlara maruz kalan bireyler zamanla bu tarz içerikleri benimseyip aynı zamanda içerik üretmektedirler.
– En önemlisi ise kandırılma ve suistimale uğraşmaktır. Kendilerini farklı tanıtan kişi ya da kişiler tarafından çocuklarımız kandırılma, suistimal edilme ve hatta tacize uğrama riskiyle karşı karşıyadırlar. Çocuklar bunların farkında olmayabilirler bu yüzden özellikle aileler bu konuda çok dikkatli olmalıdırlar.
Sosyal medya kullanımının faydaları nelerdir ?
– Dünyadaki gelişmelerden haberdar olmak: Dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen her şeyden saniyeler içinde haberdar olabiliriz. Bu da özellikle olası yardıma ihtiyaç duyulan durumlarda müdahalenin erken yapılmasını sağlıyor.
– Sosyal medya ortamında ortak zevkleri olan bireylerle iletişim kurarak zevk ve hobileri geliştirmek: Mesela fotoğrafçılıkla ilgilenen birinin fotoğraf sanatçılarının çalışmalarını, sergilerini takip etmesi ve fotoğraf çekmede belli başlı teknikleri öğrenmesi için iyi bir kaynaktır.
– Dersler, ödevler ve araştırmalar konusunda bilgi denizinden faydalı bilgileri ayrıştırıp kullanmak: Araştırmalar konusunda zamandan tasarruf sağlar.
– Kendini ifade etme ve kamuoyu oluşturma da kolaylık sağlamak: Herhangi bir konuda kamuoyu oluşturarak daha geniş kitlelere hitap etmekte yarar sağlamaktadır.
– Çocukların becerilerini geliştirebilecekleri oyun veya programların var olması çocuklara sağladığı faydalardandır.
Aileler, çocuklarının sosyal medya kullanımını nasıl azaltabilirler ?
– Özellikle çocuklarınızla iletişim halinde olun.Çünkü her şeyin başı iletişim kurmaktan geçer. İletişim halinde olduğunuzda çocuklarınızın iletişim kurma ve kendini ifade etme ihtiyaçlarını belli ölçüde gidermiş olursunuz.
– Çocuklarınızla oyun oynayın. Böylece çocuklarınızın boş zamanlarını sosyal medyada harcamasının önüne geçmiş olursunuz. Oyun oynayarak enerjilerini boşaltan ve sürekli hareketlilik halinde olan çocukların sosyal medya ihtiyacı önemli düzeyde azalacaktır.
– Çocuklarınızın yanında teknolojik aletlerin ve sosyal medya kullanımını olabildiğince azaltın. Çünkü çocuklar ailelerini ve çevrelerini örnek alırlar. Onları taklit ederler.
– Çocuklarınızı kitap okumak, spor yapmak, herhangi bir müzik aletiyle ilgilenmesi gibi farklı aktivitelere yönlendirin. Sizde bu etkinliklere katılıp örnek olabilirsiniz
– Teknolojik aletlerin ve sosyal medya kullanımını azaltmak için mutlaka zaman kısıtlaması getirin.
– Uygulamalarda ve sitelerde çocuk kilidini aktif hale getirin.
– Çocuklarınızın kullandıkları sosyal medya hesaplarına üye olun ve mutlaka çocuğunuzu takip edin.
– Çocuklarınızın arkadaş listesini belli aralıklarla gözden geçirin.
– Çocuklarınızın yetenek alanlarını belirleyin ve yetenek alanlarına yönlendirin.
– Kendi sosyal medya hesaplarınızı ve kullandığınız teknolojik aletleri mutlaka şifrelendirin ve mümkün olduğunca şifrelerini çocuklarınızla paylaşmayın…
REHBER ÖĞRETMEN
ELİF YATKIN