Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Testi
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite testi, pek çok çocukta görülen dikkat sorununun asıl sebebini anlamak için büyük bir öneme sahiptir. Özellikle günümüzde pek çok çocukta görülen, hiperaktivite ve dikkat bozukluğu hayat boyu devam edebilen bir türdedir. Aynı zamanda, her yaş grubunda görülebilen bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak genel olarak bakıldığında dikkat eksikliği ve hiperaktivite durumunun çocukluk döneminde ortaya çıktığı ve çocuklara özel olduğu düşünülmektedir. Bu bilgi etrafında her hareketli çocuk için de hiperaktivite olduğu öne sürülebilmektedir. Ancak dikkat eksikliği ve hiperaktivite durumunun olup olmadığını anlamak için dikkat eksikliği ve hiperaktivite testi yapılmalıdır.
Diğer testlerimiz: D2 Dikkat Testi
Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite ( DEHB ) Nedir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite halk dilinde de sıklıkla kullanılan ve karşılaşılan bir durumdur. Özellikle modern zamanlarda pek çok çocuk için bu tanının konulduğu görülmektedir. Çocukluk döneninde yoğun olarak görülen bir durum olması ve kolay tespit edilebilir olması ile çocuklara özel bir durum olarak algılansa da her yaştan grubu etkilemektedir.
Bu noktada, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite olduğundan şüphe edildiğinde bu konuda uzman yardım almak oldukça önemlidir. Bu noktada, psikolog tarafından uygulanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite testi ile birlikte, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite olup olmadığı anlaşılmakta ve bu yönde bir çalışma yönetilmektedir.
DEHB Belirtileri Nelerdir? Testi Nasıl Yapılır?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileri, günümüzde görülebilen ve akademik anlamda başarının önüne geçen bir durum olması nedeniyle, üzerinde durulması gerekmektedir. Hem kişisel gelişim açısından hem de sosyal ilişkiler bakımında dikkat eksikliği ve hiperaktivite olumsuz bir imaj bırakmaktadır. Toplum tarafından sakar ya da dikkatsiz olarak adlandırılan bu kişiler, kişisel yaşamlarında da büyük oranda etiketlenmelere maruz kalmaktadır. Bu noktada, dinleme sorunu, konuşmayı takip edememe, uzun süre oturma ya da bir işe odaklanmada zorlanma ve benzer durumlar genellikle, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu yaşayan kişilerde görülmektedir. Ancak kesin bir tanı için uzman bir kişi tarafından dikkat eksikliği ve hiperaktivite testi yapılması daha doğru olacaktır.
DEHB Tanısı Nasıl Konur?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı genellikle halk arasında birçok durum için kullanılsa da uzman psikologlar tarafından değerlendirilmesi ve konulması gerekmektedir. Bu nedenle, dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileri gösteren kişiler ya da çocuklar bir uzman psikolog yardımı alarak, dikkat eksikliği ve hiperaktivite testi yaptırmalıdır.
Diğer yandan, psikoloğun çocuk ile görüşme sırasında gözlemleri ile de bu tanı konulabilmektedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiper-aktivite durumunu ölçen testlerden bir tanesi MOXO dikkat testi olarak geçmektedir. Bu test klinik onayı alan bir testtir ve genellikle dikkat dağılımını ve ne kadar etkili olduğunu ölçmede kullanılmaktadır.
MOXO Testi Nedir?
MOXO, dikkat eksikliği ve hiperaktivite testi olarak da geçen ve çocuklarda ya da yetişkinlerde dikkat dağınıklığını ölçen bilimsel bir testtir. Diğer bir ifade ile MOXO testi sürekli dikkat testi olarak ifade edilmektedir. Bu noktada, dikkat süresini ve yoğunluğunu ölçmek için uygulanması, testin güvenirliğini arttırmaktadır. MOXO testi, yaygın olarak 6 ila 66 yaş arasındaki kişilere uygulanmaktadır.
Özellikle çocukların dikkatlerini ölçmek için halen aktif olarak en çok kullanılan testlerden bir tanesidir. Test hem online hem de yüz yüze uygulanabilmektedir ve asıl amacı tepki durumlarını ölçmektir. Toplamda 420 tane tepki ve yine 420 tane tepkisizlik durumu ölçülmektedir.
MOXO Testi Nasıl Yapılır?
MOXO testi, hem yetişkinler gem de çocuklar için ayrı ayrı uygulanmaktadır. Test esnasında, 4 belirti ile dikkat eksikliğinin seviyesi ve yoğunluğu ölçülür. Bu noktada, bu belirtiler, zamanlama problemi, dürtüsellik, hiper-aktivite ve son olarak da dikkat eksikliği yer almaktadır.
Bu noktada, bu ölçütler ele alınarak, dikkat eksikliği ve hiperaktivite durumu gözlemlenmektedir. Dolayısıyla, MOXO, dikkat eksikliği ve hiperaktivite testi olarak büyük bir öneme sahiptir.
MOXO Testi Ne Kadar Sürmektedir?
MOXO testi, çocuklarda ve yetişkinlerde uygulanan ve dikkat durumunu ölçen yaygın testlerden bir tanesidir. Özellikle, çocuklar için halen en çok kullanılan test konumunda olan MOXO testi, kısa sürede tamamlanabilmektedir. Yetişkinler için farklı bir for çocuklar için farklı bir form uygulanan testte, sürelerde değişiklik gösterilebilmektedir.
Bu formlarda oluşan farklılıklardan dolayı yetişkinler için toplamda ortalama olarak 18 dakika sürmektedir. Çocuklara uygulanan formda ise ortalama 15 dakikalık bir süre koyulmaktadır. Bu süreler, ortalama olarak belirlenmektedir, kişilerde bazen uzama ve daha erken bitirme görülmektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Tedavisi Nasıl Olur?
Çocuklarda ve yetişkinlerde oluşan dikkat eksikliği belirtileri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite testi ile tespit edilmektedir. Ardından gelen süreçte ise hiperaktivite için uygulanan tedaviler gelmektedir. Bu noktada, belirli bir ilaç tedavisi vardır. Ancak ilaç tedavisi tek başına kalıcı bir çözüm değildir.
Bu noktada, aile ve bu sorunu yaşayan kişilerin, psikolojik destek alması da önerilmektedir. Özellikle, duygusal olarak kendini ifade eden çocuklar, bu sorunu daha kolay atlatabilmektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Durumunda Duygu İfadesinin Önemi
Çocukluk döneminde başlayan dikkat eksikliği ve hiperaktivite durumunun tedavisi sürecinde, psikolojik bir destek almak, aynı zamanda ilaç desteği de almak önemlidir. Bu noktada, psikolojik destek çocukların bastırılmış duygularını ifade etmesi ile tedavi çok daha kolay hale gelmektedir. Özellikle bebeklik döneminde ağlamaktan, gülmeye kadar pek çok duyguyu ifade etmelidir. Böylelikle hiperaktivite ve dikkat eksikliği sorunu doğru bir şekilde tedavi edilerek, kişiler sağlığına kısa sürede kavuşabilmektedir. Dolayısıyla, dikkat eksikliği ve hiperaktivite testi sonrası tanı koyulan kişilerde sabır ve profesyonel destek önemlidir.