Diskleksi kısaca öğrenme güçlüğü olarak bilinen disleksi, okuma ve yazma becerilerinde zorluk çekilmesidir. Aynı zamanda dil becerisinde de yaşanan sorun çocuk yaşlardan başlar ve kişinin harfleri, sayıları ters görmesine ya da benzer sayı ve harfleri karıştırmasına neden olur. Zeka geriliği ya da engeli değil, öğrenmede farklı bir yol izlenmesini gerektirmektedir.
Şimdi sorularla disleksi nedir, disleksinin belirtileri nelerdir? gibi soruların cevaplarını yanıtlayalım.
Disleksi nedir; dikkat ve hafızayı etkilemekte olan disleksi, toplumumuzda yanlış tanımlanmakta, kişinin zeka problemi olduğu düşünülmektedir. Ancak zeka değil, öğrenme farklılığından kaynaklı olan bir durum söz konusudur. Kişi sesleri doğru algılar, anlamları bilir ancak harf ve sayılarda benzerlikleri karıştırmaktadır. Bir nevi dikkat bozukluğuna neden olan bir hastalık olduğu için özel eğitimle kişiler sağlıklı bir öğrenme aşaması geçirmektedir.
Disleksi hastalığı nedir; kişinin dikkat ve hafıza dağınıklığından kaynaklanan bir öğrenme güçlüğüdür. Genellikle doğuştan gelen bir rahatsızlık olduğu için küçük yaşlarda disleksi eğitimi alınarak, hastalıkla başa çıkılması gerekebilir. Disleksi tedavisi ilaç ve benzeri durumlara fazla gerek duyulmadan sadece öğrenme güzergahının farklı izlenmesi durumunda hastalığın tedavi edilmesini sağlayacaktır. Kişiler disleksi testi yaparak da kendilerinin hangi aşamada olduğunu bulabilir.
Disleksi Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda disleksi ve yetişkinlerde disleksi farklı belirtiler gösterebilmektedir. Genel olarak çocuklar geç konuşma, yeni kelimeleri öğrenmede zorlanma ve yavaşlık, kelimeleri söylerken ses sırasında karışma, renkler ve sayıların isimlerini hatırlamama, harfleri ters yazma ve tekerleme ya da kafiye öğrenmede zorluk çekme zorluklar çekerler. Disleksi nasıl anlaşılır; çocuklar için anlaşılması kolaydır. Disleksi çalışma kağıtları üzerinden çocuğunuzun hangi harfler ve sayıları nasıl yazdığını gözlemleyebilir, disleksi derneği için de başvuru yaparak detaylı bilgi öğrenebilirsiniz. Disleksi yazı örnekleri belirtiler konusunda sizlere destek olacak, disleksi için alıştırmalar yapılmasını da sağlayacaktır.
Disleksi belirtileri ilk aşamada öğrenmede ve okumada zorluk çekmeyle anlaşılır. Çocuklarda kafa karışıklığına neden olan ilk belirtiler, geç konuşma ve benzer harf ve sayılarda karışıklıklar yaşanmasıdır. Çoğunlukla yazıda ‘’b’’ harfi ile ‘’d’’ harfini yanlış yerlere yazarlar. Aynı durum sayılarda ‘’2’’ ile ‘’5’’ arasında da yaşanmaktadır.
disleksi nedir belirtileri nelerdir; disleksi testi ilkokul üzerinden yapılarak, disleksi testi pdf kullanılarak da ebeveynlerin kullanabileceği yöntemler arasında yer alabilmektedir.
Çocuğun Disleksi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Disleksi nedir nasıl anlaşılır; öğrenme güçlüğü olan disleksi için özellikle doktora başvurmak gerekir. Disleksi için hangi doktora gidilir; disleksi için çocuk psikiyatriye gitmek gerekmektedir. Yetişkinler de psikiyatri bölümünden yararlanabilir. Derneklerin hazırladığı disleksi kitapları ve testlerinden yararlanılabilir. Aynı zamanda disleksi testlerini de yaparak hastalıkla ilgili kendi tedavi alanınızı oluşturmanızı sağlayacaktır. Diseksi için okuma metinleri ve disleksi etkinlikleri de çocuklarınızın için tedavi sürecinde destek olacaktır. Yine disleksi egzersizleri sürecin daha hızlı ilerlemesinde yardımcı olacaktır.
Disleksi Olan Ünlüler Kimlerdir?
Disleksi olan ünlüler arasında en çok bilinen isim oyuncu olan Ebru Cündübeyoğlu’dur. Aslında hastalığın çok büyük bir etkiye sahip olmadığını da gösteren oyuncu, ezber yapma, oynama ve eğitimde başarı noktasında da oldukça yetenekli bir süreçten geçmiştir. Disleksi ünlüler Aslı Enver de oyuncu olarak yer almıştır. Disleksi haftası 5 Ekim ile 11 ekim arasına kutlanarak, hastalığın çocuklara destek sağlaması için yardımcı olmaktadır. Ebru Cündübeyoğlu disleksi hastası olarak yaşadığı zorlukları ve aynı zamanda hastalığın da kattıklarını paylaşmıştır.
Disleksi Sonradan Olur Mu?
Disleksi travma nedeniyle sonradan olabilmektedir. Disleksi tedavi edilmesi ve eğitim aşamasında öğrenme alanının farklı bir yöntemle geliştirilmesi sonucunda tedavi edilebilir.
Disleksi Olan Çocuğa Nasıl Davranılması Gerekir?
Ebeveynlerin bu süreçte ona zeka geriliği varmış gibi davranmaması özgüveni açısından oldukça önemli. Bu çocuğun kendini ifade etmesinde zorluk çekmesine travmatik olarak da neden olacağı için çocuğun bunun bir hastalık değil, farklı bir öğrenme şekli olduğunu benimsemesine odaklanılmalıdır.
Disleksi kaç yaşında anlaşılır; disleksi çocukların geç konuştukları 3 ile 5 yaş arasında anlaşılabilir. Yetişkinlerde disleksi belirtileri genel olarak yazı yazmada zorlukların oluşması, kağıt üzerine harflerin ve kelimelerin karışık olması durumunda fark edilebilmektedir. Disleksi İzmir üzerinden çocukların ve yetişkinlerin bu süreçle ilgili eğitim ve destek alacakları dernek kuruluşları bulunmaktadır.
Disleksi Çeşitleri Nelerdir?
Disleksi çeşitleri, görsel, yüzeysel ve travma sonucu olabilmektedir.
Görsel disleksi, birinci ve ikincil disleksi aynı zamanda travmatik disleksi olarak dörde ayrılmaktadır.
Yüzeysel disleksi olarak bilinen türde sözcüklerin tanınması ve yazılmasında zorluk çekilir. Görsel ise bilişsel ve nörolojik kaynaklı görsel işleme bozukluğudur.
Fontolojik disleksi, kişilerin bazı kelimeleri seslendirmede zorluk çekmesidir.
Travma disleksi hastalık veya bir travma nedeniyle oluşur. Beyinde gerçekleşen hasardan kaynaklanabilir.
Disleksi İle İlgili Kitaplar Ve İlham Verecek Filmler
Disleksi ile ilgili filmler olarak
- The Secret,
- The Big Picture ve
- Taare Zameen Par
filmlerini sayabiliriz.
Disleksi’de Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin Önemi (İzmir Disleksi Merkezi)
Dislekside eğitimin en önemli adımı uzmanlarla birlikte çocukların farklı eğitim yollarını bulmak. Yeni eğitim yollarıyla birlikte çocuğun ya da yetişkin bireyin eğitim kalitesini artırmayı hedeflemekteyiz. 2007’den bu yana İzmir’de eğitim hayatına devam eden Özgür Adımlar özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi destekleyici materyaller ve alanında uzman eğitimcileri ile Disleksi tanı grubuna eğitim vermekte.