Asperger Sendromu ve Atipik Otizm Nedir?

Asperger Sendromu ve Atipik Otizm

Otizm ile asperger sendromunu ayırt etmek zordur, atipik otizm halen devam eden çalışmalardan dolayı sürekli tanımı değişen bir sendrom iken asperger sendromu daha yeni bir tanımdır. 1944 yılında Neo Kanner’in otizm tanımından esinlenen Hans Asperger tarafından asperger sendromu 1980’li yıllarda ortaya çıkmıştır.

Asperger Sendromu ve Atipik Otizm Nedir?

Çocukluk çağında ortaya çıkan ve genetik geçişli bir sorun olan asperger sendromu ama belirtisi aşırı derecede içe kapanıklılıktır. Ayrıca tekrarlayan davranışlar, tekdüze konuşma belli bir konuya karşı abartılı bir ilgi sendromun önemli belirtileri arasındadır. Çocuk genel olarak 3-4 yaşına kadar yaşıtları gibi davranarak hareket eder. Bu yaştan sonra ağır ağır belli olmaya başlar ve erkek çocuklarda çok daha sık görülür. Atipik otizm ise otizm rahatsızlığı olmasına rağmen tanı konacak kadar yeterli kriterleri taşımayan çocuklara konulan tanıdır. Atipik otizmli çocuk iletişim kurmada güçlük çeker, gelişim bozukluklarına rastlanır, konuşmakta zorlanır ve tekrarlayıcı konuşmalar yapar. Sosyalleşmede ciddi sıkıntılar yaşar ancak bu belirtiler daha geç yaşlarda ortaya çıkar tam tanı koymaya engelleyecek oranda az görülür. Diğer otizm türlerine göre farklılığı erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile yaşanan konuşma ve iletişim bozukluğunun düzeltilmesidir.

Asperger Sendromu ve Atipik Otizm Belirtileri Nelerdir?

Asperger sendromu bundan çocuklarda aşırı derecede içe kapanıklık durumu en belirgin ana belirtidir. Hastalığın belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Çocuk çevreye karşı duyarsızdır
  • Sorulara uygun yanıt bulmakta zorlanır
  • Tekrarlayıcı davranışlar sergiler
  • Duruma uymayan mimik ve jestlere sahiptir
  • Konuşmalara uygun bir şekilde ifade ve tonlama yapamaz
  • Motor gibi tekdüze konuşur
  • İnsanlarla empati kuramaz
  • Karşısındakinin duygusunu ve sözel olmayan iletişimini anlayamaz
  • Belli bir konuya karşı abartılı bir ilgi duyar ve bu konu hakkında her ayrıntıyı bilir, örneğin bir arabayı motor sesinden dahi tanır.

Otizm rahatsızlığında sürecini en iyi cevap veren grup atipik otizmdir. Atipik otizmde yaşanan sorunları aşma ve çocuğun hayata normal şekilde devam edebilmesinde en önemli etken erken tanıdır.  Bunun için aileler çocuklarının hareketlerini ve gelişimlerini sürekli takip etmeli ve bir doktor kontrolünde hassas davranarak çocuklar ile sağlıklı iletişim kurabilmelidir. Şayet çocukta atipik otizm belirtileri bulunuyorsa beklemeden bir uzmana danışılmalı ve tedavi sürecine hızlı bir şekilde başlanmalı. Bu belirtiler arasında en dikkat çekeni konuşma zorluğudur.  

Atipik Otizm Belirtileri Şunlardır: 

  • Konuşmada zorluk
  • İletişim kurmakta güçlük
  • Gelişim bozukluğu
  • Tekrarlayan konuşmalar
  • Sosyalleşme sorunu olarak sıralanabilir.

Asperger Sendromu ve Atipik Otizm Nedenleri

Otizm spektrum bozukluğu grubundaki nöro – gelişimsel sorunlardan en hafif olan asperger sendromu beyindeki anomalilerden kaynaklanır. Sebepleri halen kesin olarak bilinmemekte olsa da genetik faktörler ve çevresel toksinlerin asperger sendromunun gelişimine etkisi olduğu tahmin edilmektedir. Sendrom tanısı konan bireyler genellikle normal bir zekaya ve yüksek IQ’ya sahiptir. Atipik otizmde tüm otizm türlerinde olduğu gibi genetik problemler sonucu ortaya çıkar. Tek yumurta ikizlerinden birinde otizm varsa diğerinde de mutlaka o çizim ihtimali bulunur. Doğum öncesi annede yaşanan duygusal karmaşa, panik, korku sorunlar rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca anne karnındayken ortaya çıkan kızamıkcık virüsü de nedenler arasında yer alır. Doğum sonrası bebeğin ihmali yalnız bırakılması gibi duygusal travmalar da destekleyicidir. Tüm bunların yanı sıra kas distrofisi, Down Sendromu, Serebral palsi, infantil spazm, nörofibromatozis, frajil x sendromu, tüberoz skleroz ve rett sendromu da  atipik otizm ile ilişkilendirilen hastalıklar arasındadır.

İzmir’de Asperger ve Apitik Otizm Eğitim Merkezi

Engelli bireylere eğitim yasası kabul edildiğinden bu yana engelli çocuklara mümkün olan en az kısıtlayıcı ortamda eğitim verilmektedir. Dolayısıyla asperger sendromu olan çocuklara da genel eğitim sınıflarında eğitimler verilir. Sendroma sahip çocuklar mükemmel derecede genel beceriler sergiler ancak takıntı, işlev bozukluğu gibi birkaç semptom öğretmenler için zorlayıcıdır. Atipik otizm eğitiminde ise çocukların yaş grubuna göre eğitim programlarında değişiklik görülür. Bedensel açıdan yaşına uygun olsa da Çocuğun konuşması yaşıtlarından oldukça geridir bu yüzden her yaşa uygulanan otizm eğitimi değişir. Erken çocukluk, okul öncesi dönem, ilkokul dönemi, ortaokul dönemi, lise dönemi gibi programlar belirlenir. Özgür Adımlar özel eğitim merkezi olarak, uzman kadromuzla İzmir’de otizm ve asperger sendromu tanı gruplarına eğitim veren bir merkez olarak hizmetimize devam etmekteyiz. Yaygın gelişimsel bozukluk destek eğitim programımızı inceleyebilir, bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Leave a comment